Jego obecność na talerzu to znak trwającej wiosny i zapowiedź nadchodzącego lata! Szczaw - bo o nim mowa to dla wielu z nas tylko podstawowy składnik popularnej „szczawiówki”. Nie wszyscy jednak wiemy, że w Polsce mamy aż 16 gatunków szczawiu, a większość z nich jest stale wykorzystywana w sztuce kulinarnej, choć niektóre gatunki mają tylko znaczenie lecznicze. Jego mocne strony to jednak nie tylko wyjątkowy smak. Szczaw zawiera między innymi witaminę C i beta-karoten wspomagające kondycję naszej skóry i odporność, dlatego warto uwzględnić to smaczne warzywo w naszym codziennym menu. Zachęcamy do wypróbowania sprawdzonych przepisów na pyszne zupy ze szczawiem w roli głównej!
- Bulion warzywny WINIARY - to wyrazisty smak i zapach włoszczyzny zamknięty w aromatycznej kostce. Kostka bulionu jest idealną bazą do przygotowania zarówno tradycyjnych dań, jak i innowacyjnych, niestandardowych przysmaków. Świetnie nadaje się także do gotowania kasz czy duszenia warzyw, a na dodatek potrawy nie trzeba już solić!
- Krupnik Rodzinna Zupa WINIARY – to garnek pysznej i pożywnej zupy dla całej rodziny. Przygotujesz ją w prosty sposób z użyciem świeżych składników, które masz w kuchni. Możesz przyrządzić według przepisu podstawowego lub dodać składniki, które bliscy lubią najbardziej.
- Rosół drobiowy WINIARY - to doskonale znany smak jak z domowej kuchni – bez niego trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Sprawdzi się, jako baza nie tylko różnorodnych zup, ale także wielu innych potraw. Można wykorzystać go do przyrządzenia delikatnych kasz, makaronów i ryżu. Niezależnie, czy są głównym składnikiem potraw, czy występują na talerzu, jako dopełnienie dania, będą smakowały wyśmienicie. I nie potrzeba już żadnych dodatkowych przypraw.
- Sugerowana cena detaliczna produktu:
Bulion warzywny WINIARY – ok. 1,80 zł
Krupnik Rodzinna Zupa WINIARY – ok. 2,49 zł
Rosół drobiowy WINIARY - ok. 1,80 zł
Najpopularniejszym i najbardziej lubianym daniem z kwaśnych liści szczawiu jest dobrze znana zupa szczawiowa, którą w dzieciństwie podawały nam chętnie nasze babcie. Dziś możemy odświeżyć tradycyjny przepis i podać bliskim pyszną zupę-krem. Najlepiej do naszej potrawy użyć świeżego szczawiu, który swym aromatem zachwyci całą rodzinę. Kremowa konsystencja połączona z delikatnym smakiem szczawiu to perfekcyjne połączenie na wiosnę! Na dodatek przygotowanie zajmie nam tylko chwilę. Będziemy potrzebować: 4 kostek Bulionu warzywnego WINIARY, 250 g szczawiu, 500 g ziemniaków, 2 łyżek oleju, łyżki masła, szklanki śmietany, odrobiny cukru oraz pieprzu i soli do smaku. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Bulion warzywny rozpuszczamy w 2 litrach wrzącej wody, dodajemy ziemniaki i gotujemy. Następnie posiekany szczaw podduszamy na oleju ciągle mieszając, dodajemy go do garnka z ugotowanymi ziemniakami i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zupę przecieramy przez sito lub miksujemy, dodajemy śmietanę i mleko. Na koniec rozlewamy ją do bulionówek i posypujemy grzankami. Gotowe!
Sezon na szparagi w pełni proponujemy, więc urozmaicenie dobrze znanej wszystkim zupy krem ze szparagów dodatkiem szczawiu. To idealne połączenie dwóch wiosennych smaków na jednym talerzu! Do przygotowania pysznej potrawy będziemy potrzebować: 1 cebulę, 200 g pora (białą część), 300 g ziemniaków, 400 g białych lub zielonych szparagów, 100 ml Rosołu drobiowego WINIARY, 150 ml śmietanki 30%, 80 g szczawiu konserwowego krojonego, 2 łyżki masła, sól i pieprz, szczypior. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. W trakcie smażenia dodajemy posiekany por i dusimy, aż warzywa puszczą sok. Całość zalewamy Rosołem drobiowym WINIARY. Dodajemy dowolnie pokrojone ziemniaki i szparagi bez główek. Gotujemy, aż wszystko będzie bardzo miękkie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przecieramy przez stalowe sitko lub miksujemy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, w zależności od preferencji możemy jeszcze raz doprawić zupę. Główki szparagów gotujemy w osolonej wodzie na chrupiąco, odstawiamy w ciepłe miejsce. Szczaw odsączamy, dolewamy do niego odrobinę wywaru drobiowego. Całość gotujemy, po czym miksujemy i przecieramy przez stalowe gęste sitko. Do ciepłych talerzy wkładamy główki sparzonych szparagów. Przetarty szczaw zalewamy gorącym kremem ze szparagów. Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Delikatnie, przed samym podaniem na stół mieszamy łyżką tak, aby smużki szczawiu były widoczne na powierzchni kremu. Wygląda wyśmienicie i tak samo smakuje!
Szczaw możemy wykorzystać także do przygotowania krupniku – polecamy przepis na krupnik warszawski. Do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko: opakowania Krupniku Rodzinna Zupa WINIARY, 50 g marchwi, 40 g ziemniaków, garść świeżego szczawiu oraz 100 ml śmietanki. Do 1 litra zimnej wody dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę, następnie gotujemy warzywa na średnim ogniu przez około 5 minut. W 500 ml zimnej wody rozprowadzamy Krupnik Rodzinna Zupa WINIARY i dobrze mieszamy. Dodajemy do wywaru i raz jeszcze mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do przygotowanej wcześniej zupy dodajemy jeszcze garść szczawiu pokrojonego w paseczki i gotujemy przez około 2-3 minuty. Jeżeli nie mamy świeżego szczawiu możemy dodać 2 łyżki szczawiu ze słoika. Na koniec dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Pyszna potrawa gotowa!
Po więcej pomysłów na pyszne zupy z wykorzystaniem sezonowych warzyw zapraszamy na www.winiary.pl.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://cafe.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/szczawiowy-zawrot-glowy